Lage Weerd 10 | Maastricht  +31 (0)43 - 361 44 37
Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Kanotocht “Samen de Maas verkennen”

21 mei 2017 @ 10:00 - 17:00

Vanaf Randwijck vertrekken we met de auto naar Borgharen.
kano-_kajakdrageroude Maas
Hier laten we onze kano’s te water in de Grensmaas. Dit stuk Maas vormt de grens tussen Nederland en België. Hij is slechts bevaarbaar door kano’s, kayak’s en rafts. We hoeven ons dus geen zorgen te maken over de scheepvaart, die is er niet. We varen hier stroomafwaarts door een prachtig natuurgebied.
De meest actieve en uitdagende vorm van natuurbeleving kan vanaf het water op het traject van Borgharen naar Berg aan de Maas. Daarmee ontdek je alle facetten van de Maas: stroomversnellingen, grindbanken en ruigtes, ooibossen en de daaraan gekoppelde flora en fauna. In Borgharen, en Meers en nabij de pontjes bij Berg aan de Maas, Grevenbicht en Ohé en Laak zijn in en uitstapplaatsen voorzien.
Kano kaart oude MAas
Beleef uren ongebreideld peddelplezier, niet onderbroken door sas of sluis, niet gestoord door motorbootjes of andere scheepvaart. “Op volle kracht vooruit” of nu en dan prinsheerlijk mee dobberend met de stroming, peddel je stroomafwaarts te midden van een landschap van akkers en groene weilanden. Je vaart voorbij oude en versterkte dijken waarachter typisch Maaslandse dorpjes schuilgaan. Je waant je in een andere wereld! Het zacht klotsende water, de kleurenpracht van bloeiende bloemen en struiken langs de oevers, vissers aan de waterkant geduldig wachtend, grazende dieren, de weidse natuur: alles ademt rust uit!
Je kajak of kano aan de kant trekken om even te verpozen, kan op de talrijke grindstrandjes, zowel langs Belgische als Nederlandse oever. Er zijn ook enkele cafeetjes onderweg, waar je je dorst kan lessen of een hapje eten.
De totale afstand is ongeveer 21 km. Dit lijkt veel maar bij een stroomsnelheid van 3 km/u en een snelheid ten opzicht van het water van 2 km/u hebben we het over een tocht van 4 uren. Het zal duidelijk zijn dat je geen topsporter hoeft te zijn om een hoger gemiddelde te halen.
Onderweg zullen we stoppen voor een broodje en een kop koffie, zodat het geen survival wordt.
Wel is het nodig om vooraf wat te oefenen. Mensen die voor de eerste keer in een kano stappen kunnen beter beginnen te oefenen op een kortere afstand. (Mocht hier overigens behoefte aan zijn kunnen we de afstand altijd inkorten.) We zullen de eerste keer vanaf Randwijck kennis maken met de boten, zodat we geen problemen hebben met in en uitstappen, sturen en dergelijke.

Kano instap 1Kano instap 2
We zullen de eerste keer een tochtje maken vanaf Randwijck, via het grindgat tussen de eilanden door en weer terug om wat in vorm te komen. Na twee weken gaan we dan de tocht maken. Als je na het eerste tochtje meent nog wat te moeten oefenen heb je daar het volgende weekend nog wat tijd voor. Heb je geen zin om mee te gaan oefenen, omdat je al goed kunt kanoën en wil je wel mee op de tocht over de grensmaas dan kan dat natuurlijk ook.
Wat, wanneer hoe en waar?
• Oefenen, zondag 7 mei 2017 om 11 uur (terug om een uur of 1)
• Tocht Grensmaas zondag 21 mei om 10 uur verzamelen op Randwijck.
• Zelf zorgen voor proviand voor onderweg.
• Droge reservekleding meenemen.
• omdat er maar een beperkt aantal kano’s op Randwijck beschikbaar zijn is deelname beperkt, wie het eerst komt, wie het eerst peddelt!
• Gevraagd: begeleiders die kano’s of deelnemers kunnen en willen vervoeren.
• Opgeven bij: urlings.peter@gmail.com
Tot ziens op het water.

Gegevens

Datum:
21 mei 2017
Tijd:
10:00 - 17:00
Evenement Categorieën:
, , , , ,

Organisator

Peter Urlings
Telefoon:
06-15052905
E-mail:
Urlings.Peter@gmail.com

Locatie

WSV Randwijck
Lage Weerd 10
Maastricht, Limburg 6229 AN Nederland
+ Google Maps