Lage Weerd 10 | Maastricht  +31 (0)43 - 361 44 37
Laden Evenementen
 • Dit event is voorbij.

Kanotocht Grensmaas

zondag 19 mei @ 09:00 - 17:00

In mei 2017 hebben we een prachtige kanotocht over de Grensmaas gemaakt. Ieder was het er over eens dat deze tocht voor herhaling vatbaar was. In 2018 hebben we een tocht over de Roer gemaakt, dus zou het logisch zijn om in 2019 een tocht over de derde Limburgse rivier, de Swalm te maken. Navraag bij het waterschap leerde echter dat de Swalm alleen toegestaan is tussen 1 oktober en 1 april. Helaas is dit geen vergissing. In de lente en zomer is de Swalm verboden gebied, alleen in de herfst en winter mag hier een enkeling varen.

Dit jaar heb ik versterking gekregen bij de organisatie. Nina Derix studeert in Leuven en moet voor haar studie een outdoor activiteit organiseren. Komt dat even super goed uit! Nina zal de aanmeldingen bijhouden en het parcours vooraf verkennen.
In overleg hebben wij besloten om niet uit te wijken naar Brabant of verder, maar in 2019 opnieuw een tocht over de Grensmaas te organiseren.

Wat zijn onze plannen?

Op zondag 19 mei 2019 vertrekken we om 9.00 uur vanaf Randwijck met de auto naar Borgharen. Hier laten we onze kano’s te water in de Grensmaas. Dit stuk Maas vormt de grens tussen Nederland en België, en is slechts bevaarbaar door kano’s, kayak’s en rafts. We hoeven ons dus geen zorgen te maken over de scheepvaart, die is er niet. We varen hier stroomafwaarts door een prachtig natuurgebied.

De meest actieve en uitdagende vorm van natuurbeleving kan

vanaf het water op het traject van Borgharen naar Berg aan de Maas. Daarmee ontdek je alle facetten van de Maas: Stroomversnellingen, grindbanken en ruigtes, ooibossen en de daaraan gekoppelde flora en fauna.

Beleef uren ongebreideld peddelplezier, niet onderbroken door sas of sluis, niet gestoord door motorbootjes of andere scheepvaart. “Op volle kracht vooruit” of nu en dan prinsheerlijk mee dobberend met de stroming, peddel je stroomafwaarts te midden van een landschap van akkers en groene weilanden. Je vaart voorbij oude en versterkte dijken waarachter typisch Maaslandse dorpjes schuilgaan. Je waant je in een andere wereld! Het zacht klotsende water, de kleurenpracht van bloeiende bloemen en struiken langs de oevers, vissers aan de waterkant geduldig wachtend, grazende

dieren, de weidse natuur: alles ademt rust uit!

Je kajak of kano aan de kant trekken om even te verpozen, kan op de talrijke grindstrandjes, zowel langs Belgische als Nederlandse oever.

De totale afstand is ongeveer 21 km. Dit lijkt veel maar bij een stroomsnelheid van 3 km/u en een snelheid ten opzicht van het water van 2 km/u hebben we het over een tocht van 4 uren. Het zal duidelijk zijn dat je geen topsporter hoeft te zijn om een hoger gemiddelde te halen.

Onderweg zullen we stoppen voor een broodje en een kop koffie, zodat het geen survival wordt.

Puntsgewijs:

 • Tijd zondag 19 mei 9.00 uur.
 • Waar? Randwijck
 • Kosten? Gratis
 • Aanmelden bij Nina Derix ; ninaderix@hotmail.com
 • Aantal deelnemers beperkt dus wie eerst komt wie eerst kanoot.
  Weet je niet of je wel mee kan of wil, geeft je dan niet op, en geeft een ander de kans.
 • Er wordt een reserve lijst bijgehouden. Mochten er afmeldingen zijn zullen we in volgorde van aanmelden de mensen benaderen. Het is derhalve raadzaam om bij aanmelding een mobiel nummer op te geven waar we je op kunnen bereiken.
 • Eten en drinken zelf meenemen.
 • Het dragen van een reddingsvest is verplicht. Indien je zelf een vest hebt neem dit dan mee, anders zijn er vesten op Randwijck.
 • Vervoer van kano’ s wordt geregeld. Deelnemers dienen zelf voor vervoer naar Borgharen te zorgen. Na afloop worden chauffeurs door ons van Berg a/d Maas naar Borgharen gebracht.

Rest ons jullie een super gezellige en vooral veilige tocht te wensen.

Nina & Peter

Gegevens

Datum:
zondag 19 mei
Tijd:
09:00 - 17:00
Evenement Categorieën:
, , ,

Organisator

Peter Urlings
Telefoon:
06-15052905
E-mail:
Urlings.Peter@gmail.com

Locatie

WSV Randwijck
Lage Weerd 10
Maastricht, Limburg 6229 AN Nederland
+ Google Maps